Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vesebetegségek 10 fontos jele
  2023-12-01 00:06:52, péntek
 
  A vesebetegség az egyik leghalálosabb csendes gyilkos, ezért rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a vesebetegségek korai jeleit.

A vese két bab alakú szerv, ami a hasüreg hátsó részén a gerinc egyik és másik oldalán helyezkedik el. A veséknek fontos szerepük van a kiválasztás folyamatában, a vörös vértestek termelésének szabályozásában, bizonyos hormonok termelésében (amik a vérnyomást szabályozzák) és a D-vitamin aktív formájának előállításában.

Emellett segítik fenntartani a víz és asávnyi anyagok (nátrium, kálium, foszfor) egyensúlyát a vérben.

A vesék működése az életkor előre haladtával romlik, de egyes rizikófaktorok is elősegítik a vesebetegségek kialakulását: cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, túlsúly, stb.

Gyakran a vesebetegségek korai stádiumában nem tapasztakhatunk feltűnő tüneteket, ezért nagyon nehéz a betegség diagnosztizálása.

A vesebetegségek 10 legfontosabb tünete, amit ismernie kell

1, Változás a vizelési szokásokban
A vesebetegségek első jele a vizelési szokások változásában jelentkezik. A vizelés gyakorisága és a vizelet mennyisége változhat.

További változások lehetnek: éjjel többször fel kell kelnie vizelni. Gyakoribb vizelés. A szokásosnál sötétebb vizelet. Habos vagy pezsgő vizelet. Véres vizelet. Vizelési nehézség, fájdalom, égő érzés vizeléskor.

2, Duzzanatok kialakulása
A vesék feladata a kiválasztás és, hogy eltávolítsák a fölösleges folyadékot a szervezetből. Amikor ez nem történik meg és a víz felhalmozódik, akkor duzzadás alakul ki a test különbözé részein, jellemzően a kezeken, lábakon, bokákon, arcon, a szemek alatt. Azt is tapasztalhatja, hogy amikor megnyomjaa bőrét, pár másodpercig kis gödröcske marad utána.

3, Fáradtság és gyengeség
Ha a veséi nem működnek megfelelően, gyakran érezheti magát fáradtnak, gyengének és kimerültnek minden különösebb ok nélkül. Ennek oka az lehet, hogy a salakanyagok felhalmozódnak szervezetében, illetve vérszegénység alakulhat ki.

Az egészséges vesék egy eritropoetin nevű hormont termelnek, ami segíti az oxigén-szállító vörös vértestek termelését. A károsodott vesék kevesebb hormont termelnek, ami a vörösvértestek csökkenő mennyiségéhez vezet.

Emellett amikor a vesék nem működnek normálisan, akkor a szervezet nehezebben tud megszabadulni a veszélyes méreganyagoktól és más vegyületektől. Ennek hatására csökken az étvágy, így csökken a szervezet energiaszintje.

4, Szédülés
Ha a vesebetegség vérszegénységet okoz, akkor gyakran szenvedhet szédüléstől, egyensúlyzavartól. Ennek oka, hogy az anémia miatt az agy nem kap megfelelő mennyiségű oxigént. Emellett jelentkezhet memóriazavar, koncentrációzavar és alvási nehézség is.

5, Megmagyarázhatatlan hátfájdalom
A megmagyarázhatatlan hátfájdalom a nem diagnosztizált vesebetegség vagy fertőzés jele is lehet. De okozhatja vesekő is, policisztás vesebetegség, vagy öröklött vese rendellenesség.

6, Pattanások és bőrviszketés
Néhány vesebetegség jellemző tünete a bőrön kialakuló pattanások, irritáció, erőteljes viszketés. A méreganyagok felhalmozódása szervezetben számos bőrproblémát okozhat.

Az erőteljes viszketés a vérben lévő kalcium és foszfor egyensúlyának felborulása is okozhatja, amit szintén a nem megfelelően működő vesék okozhatnak.

7, Ammónia szagú lehelet
A vesebetegség fémes ízt okozhat a szájban és ammónia szagú leheletet. Ez akkor következik be, amikor a karbamid mennyisége megnövekszik a vérben. A karbamid ammóniává bomlik le a nyálban és ez okozza az ammónia szagú leheletet.

8, Hányinger és hányás
A hányinger, hányás és rossz étvágy igen gyakori emésztőrendszeri tünetei a vesebetegségnek. Ezek a tünetek főleg reggel jelentkeznek.

Mivel a vesék nem tudják kiszűrni a káros méreganyagokat a vérből, s ezek felhalmozódása felelős a tünetekért.

9, Gyakori fázás
Ez a tünet szintén az anémiának köszönhető. A vesebeteg ilyenkor fázhat még egy meleg szobában is. Láz és hidegrázás is előfordulhat a fázás mellett.

10, Légzési zavar
A légzési zavart a vérszegénység mellett a tüdőben felgyülemlett folyadék is okozhatja. Ráadásul, ha a vesebetegség következtében túlzott mennyiségű kálium halmozódik fel a vérben, szívritmuszavarok alakulhatnak ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: diagnosztizálása, emésztőrendszeri, vérszegénységet, szabályozásában, méreganyagoktól, vesebetegségnek, tapasztakhatunk, vesebetegségek, vörösvértestek, diagnosztizált, tapasztalhatja, felhalmozódása, előállításában, rendellenesség, energiaszintje, rizikófaktorok, felhalmozódnak, méreganyagokat, következtében, felgyülemlett, cukorbetegség, vérszegénység, leghalálosabb, vegyületektől, megszabadulni, egyensúlyának, szervezetében, felhalmozódik, mennyiségéhez, memóriazavar, szabályozzák, salakanyagok, eltávolítsák, változásában, legfontosabb, kialakulását, egyik leghalálosabb, vesebetegségek korai, hasüreg hátsó, gerinc egyik, veséknek fontos, kiválasztás folyamatában, vörös vértestek, vérnyomást szabályozzák, vesék működése, életkor előre, vesebetegségek kialakulását, betegség diagnosztizálása, vizelési szokásokban, vesebetegségek első, vizelési szokások, vizelés gyakorisága,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png fotel  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Rátalálsz  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét  Png cica  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Reggel van  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einstein gondolata  Szép álmokat!  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Nevem  Még csak most kezdődik a nap  A másik dolog,  A Megváltó szolgálatában  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Png nő  Egy maradéktalanul uralt világ  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Mindig jusson idő nevetni  Sose bánj semmit  Nevem  Hazára minden embernek szükség...  Png kislány  Png nő  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd  Png nő  Fekete-erdő desszert  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Kerüld el az evangélium örömén...  Png férfi  Neked tudnod kell  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mai harmónia kártyám  Sose bánj semmit  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem számIt  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szívem tiéd  Fehér virág  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Szívem  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 21  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
egyik leghalálosabb, vesebetegségek korai, hasüreg hátsó, gerinc egyik, veséknek fontos, kiválasztás folyamatában, vörös vértestek, vérnyomást szabályozzák, vesék működése, életkor előre, vesebetegségek kialakulását, betegség diagnosztizálása, vizelési szokásokban, vesebetegségek első, vizelési szokások, vizelés gyakorisága, vizelet mennyisége, szokásosnál sötétebb, vesék feladata, fölösleges folyadékot, test különbözé, szemek alatt, salakanyagok felhalmozódnak, egészséges vesék, eritropoetin nevű, oxigén-szállító vörös, károsodott vesék, vörösvértestek csökkenő, szervezet nehezebben, veszélyes méreganyagoktól, szervezet energiaszintje, vesebetegség vérszegénységet, anémia miatt, bőrön kialakuló, méreganyagok felhalmozódása, erőteljes viszketés, vérben lévő, vesebetegség fémes, karbamid mennyisége, karbamid ammóniává, ammónia szagú, tünetek főleg, káros méreganyagokat, tünet szintén, anémiának köszönhető, vesebeteg ilyenkor, meleg szobában, fázás mellett, légzési zavart, vérszegénység mellett, tüdőben felgyülemlett, vesebetegség következtében, diagnosztizálása, emésztőrendszeri, vérszegénységet, szabályozásában, méreganyagoktól, vesebetegségnek, tapasztakhatunk, vesebetegségek, vörösvértestek, diagnosztizált, tapasztalhatja, felhalmozódása, előállításában, rendellenesség, energiaszintje, rizikófaktorok, felhalmozódnak, méreganyagokat, következtében, felgyülemlett, cukorbetegség, vérszegénység, leghalálosabb, vegyületektől, megszabadulni, egyensúlyának, szervezetében, felhalmozódik, mennyiségéhez, memóriazavar, szabályozzák, salakanyagok, eltávolítsák, változásában, legfontosabb, kialakulását, szervezetből, eritropoetin, termelésében, vesebetegség, jelentkezhet, bőrviszketés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.